Novo Nordisk Fonden vil etablere nye, omfattende laboratoriefaciliteter på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby.
Illustration: Tegnestuen Kontekst ApS
De nye faciliteter vil hedde Novo Nordisk Foundation Cellerator og vil blive opført som et partnerselskab med fokus på vidensdeling og samarbejde.
Faciliteten skal bestå af et GMP-produktionsområde til celleterapier i et klasse B & C-renrum, der opererer med mobilt procesudstyr og single-use teknologi. Desuden er der en laboratorieetage, en kontoretage, indgang med fællesareal samt en kælder til opbevaring. Faciliteten vil fungere som en selvstændig enhed med eget IT-system, hvor etableringen er en del af projektet.
Laboratoriefaciliteterne vil hjælpe forskere med færdigudvikling og opskalering af nye celleterapier, så de kan testes på mennesker. Celleterapierne kan omsættes til anvendelige behandlingsformer for mennesker med alvorlige sygdomme. De kan blandt andet være behjælpelige ved kronisk hjertesvigt, Parkinsons sygdom, nyresygdomme, type 1-diabetes og flere former for kræft.
Nogle hospitaler i Danmark har allerede mulighed for at fremstille celleterapiprodukter, men det er kun i lille skala. Derfor vil Novo Nordisks nye laboratorie være det første, der kan gøre det i en skala af den her størrelse. Derudover bliver det også det første laboratorie til at samle så mange ekspertiser og ydelser under ét tag. Det vil nemlig understøtte alle celleterapier baseret på embryonale stamceller, inducerede pluripotente stamceller samt multipotente stamceller.
Det er nødvendigt at dispensere fra gældende lokalplan, hvis byggeplanerne skal kunne realiseres. Lyngby-Taarbæk Kommune har godkendt denne dispensation.
Byggeriet forventes påbegyndt i Q3 2024 og bør være klar til drift i Q3 2027.
Har projektet fanget din interesse? Book en gratis demo af Projektagenten.