Få styr på begreberne: Hvad er et udbud?

Et udbud er kort sagt det, en virksomhed eller institution udbyder. Det vil sige en kontrakt, som ordregiveren inviterer andre virksomheder til at byde ind på.

Udbud er en central proces i byggebranchen, hvor en bygherre inviterer entreprenører og leverandører til at afgive tilbud på et byggeprojekt. En bygherre er en offentlig myndighed, virksomhed eller privatperson, som skal have udført bygge- eller anlægsarbejde. Processen sikrer, at bygherren får den bedste pris og kvalitet for det ønskede arbejde, mens entreprenører får mulighed for at vinde nye opgaver. Licitationen, byggeriets dagblad, har i den forbindelse udarbejdet en projekt- og udbudsplatform, Projektagenten, for at gøre det nemmere at finde nye samarbejder og kunder.

Når en bygherre ønsker at gennemføre et byggeprojekt, udarbejdes der først et udbudsmateriale. Dette materiale beskriver projektets omfang, tekniske krav, tidsplaner og andre relevante detaljer. Herefter inviteres entreprenører til at afgive deres tilbud baseret på dette materiale.

Udbudstyper

Der findes forskellige typer udbud, som hver har deres egne regler og procedurer.

Offentlige Udbud

Et offentligt udbud er en proces, hvor en offentlig myndighed, som f.eks. en kommune, region eller statslig institution, annoncerer et byggeprojekt og inviterer private virksomheder til at byde på opgaven. Dette sikrer, at arbejdet bliver udført på en økonomisk forsvarlig måde, samtidig med at konkurrencen mellem leverandørerne fremmes. Offentlige udbud er underlagt lovgivning og regler, herunder EU’s udbudsregler, som skal sikre, at processen er åben, gennemsigtig og ikke-diskriminerende. Dette er med til at sikre fair konkurrence og den bedste anvendelse af offentlige midler.

Begrænset Udbud

Et begrænset udbud er en type udbud, hvor en offentlig myndighed inviterer et begrænset antal udvalgte leverandører til at afgive tilbud på en opgave i stedet for at åbne udbuddet for alle interesserede. Denne udbudsform anvendes typisk, når myndigheden ønsker at begrænse antallet af tilbudsgivere til dem, som er bedst kvalificerede til at udføre opgaven.

EU-udbud

EU-udbud er en udbudsproces, der følger regler fastsat af EU-direktiver, som gælder for alle medlemslande. Disse regler kræver, at offentlige kontrakter over en bestemt tærskelværdi offentliggøres på tværs af EU’s medlemslande, så virksomheder i hele EU kan byde på dem. Formålet med EU-udbud er at fremme fri konkurrence, sikre gennemsigtighed og forhindre diskrimination blandt leverandører fra EU-landene.

Udbudsbekendtgørelse

En udbudsbekendtgørelse er en officiel meddelelse om, at en offentlig kontrakt er tilgængelig for tilbudsgivning. På den måde har man som tilbudsgiver mulighed for at vurdere, hvorvidt man skal byde på en opgave i projektet. Bekendtgørelsen sikrer gennemsigtighed, fremmer konkurrence og overholder juridiske krav. I bekendtgørelsen vil der typisk indgå en lang række fundamentale oplysninger om opgaven, som er værd at forholde sig til, før man giver et bud på projektet.

Underhåndsudbud

Et underhåndsbud er en type tilbudsgivning i udbudsprocessen, hvor en bygherre eller indkøber inviterer et begrænset antal udvalgte leverandører eller entreprenører til at afgive tilbud på en opgave eller et projekt uden at annoncere det offentligt. I modsætning til offentlige udbud, hvor alle interesserede parter kan byde ind, foregår underhåndsbud i en mere lukket kreds. Denne type tilbudsgivning bruges ofte i forbindelse med mindre kontrakter.

Udbudsfaserne

Hos Projektagenten opererer vi med flere forskellige udbudsfaser, der er defineret på baggrund af branchen.

Forhåndsmeddelelse

En forhåndsmeddelelse er en valgfri meddelelse, som ordregiver kan sende til tilbudsgivere for at gøre dem opmærksomme på, hvilke kommende udbud ordregiver påtænker at udføre. Det kan også bruges til at indkalde virksomheder til en dialog om et relevant marked.

Det er ikke lovpligtigt at udsende en forhåndsmeddelelse, men det kan give ordregiveren mulighed for at forkorte normale tilbudsfrister ved konkrete udbud.

Prækvalifikation

Prækvalifikation refererer til en proces, hvor virksomheder eller entreprenører vurderes og godkendes til at deltage i et udbud. Prækvalifikation fungerer som en slags forudgående screening. Her vurderer bygherren eller udbudsmyndigheden, om de interesserede virksomheder har de nødvendige kvalifikationer til at gennemføre projektet. Her bliver der blandt andet kigget på virksomhedernes erfaringer, økonomisk styrke, tekniske kompetencer og ressourcer.

Formålet med prækvalifikation er at sikre, at kun de mest kvalificerede og relevante virksomheder får mulighed for at byde på opgaven. Det kan være især være særligt vigtigt i større eller komplekse byggeprojekter, hvor kravene til virksomhederne er større. I en prækvalifikationsproces indsender de interesserede virksomheder dokumentation som referencer fra tidligere projekter, regnskaber, beskrivelser af teknisk udstyr og kompetencer, samt eventuelle certificeringer.

Tilbud

Tilbudsfasen er en vigtig del af udbudsprocessen i byggeprojekter. Den finder sted efter, at prækvalifikationen er afsluttet. Her inviteres de virksomheder, der er blevet prækvalificeret, til at afgive deres tilbud på det konkrete byggeprojekt. Ved tilbudsfasen præsenteres du som kunde hos Projektagenten for alle de udbud, som er blevet publiceret, og er klar til at blive budt ind på.

Resultat

Når der findes en vinder af et udbud, rykkes et projekt over i udbudsfasen ’resultat’. Det er her udbuddene afsluttes, da projektet nu kan rykke frem i processen. Hvis man som bruger af Projektagenten følger et udbud, kan man få notifikationer om, når udbuddene vindes og afsluttes. Det sikrer, at man som virksomhed altid kan have sit fokus dér, hvor det giver de bedste resultater.

Book en gratis demo af Projektagenten og se, om vi også kan hjælpe din virksomhed til bedre resultater.

Af Frederik Seebach Würtz, Junior Tekstforfatter