Selvom bygninger, broer og veje danner rygraden i vores samfund, står de også for omkring 30 % af Danmarks samlede CO₂-udledning. Det gør det brutalt klart, at bygge- og anlægsbranchen er en nøglespiller i den grønne omstilling.
Heldigvis spirer en bølge af grønne løsninger frem som aldrig før, og mange nye principper og byggemetoder ser for øjeblikket dagens lys. Vi dykker ned i de grønne løsninger, der lige nu sætter dagsordenen i byggebranchen.
Der hersker næppe tvivl om, at byggebranchen står midt i en transformation. En transformation, der ikke blot handler om at bygge højere og større, men også om at bygge klogere og grønnere. Fra 1. juli 2025 træder nye, skærpede klimakrav i kraft for byggeriet, hvilket betyder, at nye grænseværdier for CO₂ -udledning introduceres. Disse skærpede krav cementerer, at bæredygtigt byggeri og grønne løsninger er en nødvendighed.
Men hvad betyder det egentlig for fremtidens byggeri, og hvordan ser de grønne løsninger ud, der skal føre byggebranchen mod en mere bæredygtig fremtid?
Grønne tage breder sig i øjeblikket som mælkebøtter på en forårsdag – og det er ikke uden årsag. I modsætning til traditionelle tage af asfalt og tegl, der absorberer solens varme og sender den tilbage til omgivelserne, er et grønt dække af sedum, græsser og urter en grøn løsning, der virkelig batter. Det er et enkelt, men effektivt redskab i den bæredygtige værktøjskasse.
Ud over at de grønne, spirende tage er en arkitektonisk forskønnelse, kommer de også med en lang række miljømæssige fordele. De dæmper varmeø-effekten i tætbebyggede områder, opsuger regnvand og aflaster dermed kloaksystemerne. Samtidig fungerer de som ekstra isolering, der sænker energiforbruget og forlænger tagets levetid, alt imens de skaber nye levesteder for insekter og fugle.
Læs mere om grønne tage i Licitationens artikel.
Genbrug er godt for klimaet, miljøet og økonomien. Alligevel sakker Danmark bagud, når det gælder genanvendelse af byggematerialer. Blot 4 % genbruges – et beskedent tal sammenlignet med det globale gennemsnit på 7,4 %.
Men, der ses gryende ændringer i markedet mod mere cirkularitet og genanvendelse. I stedet for at udvinde nye ressourcer til byggerier, begynder flere virksomheder at se potentialet i beton, stål og træ fra gamle bygninger, ikke som affald, men som værdifulde råmaterialer. Det er en grøn løsning, der reducerer behovet for nyproduktion, sparer ressourcer og mindsker affald.
Genbrug og genanvendelse af byggematerialer bliver altså en stadig større prioritet i branchen – ikke som en mulighed, men som en nødvendighed i bestræbelserne på at skabe et mere bæredygtigt byggeri.
Du kan læse mere om genbrug i byggeriet i artiklen her.
Hvorfor rive gamle bygninger ned, når vi kan genbruge dem og give dem nyt liv? Det er tanken bag dyb renovering. En rapport fra Realdania slår fast, at renoveringer er langt mere klimavenlige end nedrivning og nybyggeri – faktisk kan man spare op mod 30 % i CO₂-udledning. Det er med andre ord en grøn løsning, der for alvor gør en forskel.
I Danmark øges det politiske pres da også mod den velkendte ‘riv ned og byg nyt’-mentalitet. I en ny artikel fra Licitationen påpeges, at politikerne kan hente inspiration fra London, hvor bygherrer siden 2022 har været forpligtet til at redegøre for, hvorfor de vælger nedrivning frem for renovering.
I målet om et mere bæredygtigt byggeri skal vi altså, i stedet for at bygge nyt, i langt højere grad forvandle, optimere og forlænge bygningernes levetid. Dyb renovering fokuserer især på at forbedre bygningens klimaskærm, hvilket forlænger konstruktionens levetid og nedbringer energiforbruget markant.
Dyk ned i Licitationens magasin om renovering her.
Som kravene til bygningers klimaaftryk skærpes, er der et voksende behov for grønne løsninger, der kan imødekomme fremtidens bæredygtighedsmål. Interessant nok er nogle af de mest lovende grønne løsninger ikke nye. Tværtimod. Flere løsninger er funderet i gamle innovationer, der enten er blevet overset eller aldrig har fået fodfæste i byggebranchen. I takt med at vi ser et øget fokus på at reducere CO2-udledning og ressourceforbrug, er disse ældre metoder blevet relevante igen – men ofte med et moderne twist.
Et eksempel på dette er stampet lerjord – en byggeteknik, der har eksisteret i tusinder af år, men som i dag genopstår som et bæredygtigt alternativ. Den moderne version består af fugtig jord, som støbes og stampes lag på lag i en støbeform. Jorden indeholder typisk sand, grus, ler og et stabiliserende materiale, såsom brændt kalk. Resultatet er et stærkt, naturligt byggemateriale, der er både effektivt og miljøvenligt.
Beton, tegl og stål har længe været byggesektorens ubestridte grundpiller, men nu er træ for alvor rykket ind som det grønne alternativ. Træ lagrer CO₂ og kan erstatte energitunge materialer. Især ses CLT (Cross Laminated Timber) i flere og flere byggerier, hvor det både reducerer CO₂-aftrykket og tilføjer en ny æstetisk dimension. Men én grøn løsning gør det ikke alene. Skal byggeriet for alvor blive bæredygtigt, kræver det et bredere materialeskift.
Derfor eksperimenteres der nu med alt fra bambus og hampbeton til genbrugsplast og mycelium – svampebaserede byggematerialer, der kan vokse sig stærke og isolerende.
Fremtidens byggeri ser altså ud til at blive langt mere mangfoldigt, præget af lokale råmaterialer og klimatiske forhold. Men med nye materialer følger også udfordringer – skalerbarhed, råvaretilgængelighed og genanvendelsesmuligheder bliver afgørende faktorer i den grønne omstilling.
Læs mere om DGNB-certificeringen, en certificeringsordning for bæredygtigt byggeri.
Den grønne omstilling rammer lige nu byggebranchen med raketfart, og både offentlige myndigheder, private virksomheder og forbrugere er begyndt at kræve flere grønne løsninger. Bæredygtigt byggeri er altså ikke længere et valg, men en nødvendighed for at imødekomme fremtidens krav og skabe et mere klimavenligt samfund.
Vil du læse endnu mere om grønne løsninger og bæredygtigt byggeri? Dyk ned i Licitationens magasin Bæredygtighed.
Har vi fanget din interesse for bæredygtigt byggeri og grønne løsninger? Med en licens til Projektagenten kan du følge projektmarkedet tæt og altid være opdateret med de nyeste bæredygtige byggeprojekter. Book en gratis demo.